Så bör ett bra klassrum se ut

23 maj 2024

Indus klassrum

Ett bra klassrum är mer än bara fyra väggar och några skrivbord. Det är en plats där lärande och utveckling står i fokus – där både elever och lärare kan trivas och prestera på bästa möjliga sätt. Men vad är det egentligen som kännetecknar ett bra klassrum?

Till att börja med finns ett antal lagar och regler att förhålla sig till, som sätter ramarna för grundkrav som behöver uppfyllas:

  • Skollagen ställer krav på att skolans lokaler ska vara ändamålsenligt utformade så att syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas.
  • Arbetsmiljölagen reglerar den fysiska arbetsmiljön i skolan. Dessa krav utgår från liknande bestämmelser som gäller för arbetsmiljön på arbetsplatser – oavsett verksamhet.

Generellt pekar lagar, regler och föreskrifter på att skolans lokaler ska vara tillräckligt stora, välventilerade, ha god belysning, en behaglig ljudnivå och en lämplig temperatur.

Men vad innebär det i praktiken? Med tanke på att elevers studieresultat påverkas med upp till 16 procent beroende på klassrumsmiljön finns det skäl att dyka djupare i frågan.

Tänk på detta vid klassrummets utformning

Myndigheter som Arbetsmiljöverket, Skolverket och Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer och tips på saker att tänka på vid klassrummets utformning.

Även vi på Indus har genom åren pratat med pedagoger och beställare för att få input över hur skolans lokaler blir så bra utformade som möjligt. Denna input har också legat till grund för vår skolmodul S27 – som används på över 100 etablerade skolor i Sverige. Det gör att vi har en hel del insikter om hur utformningen av klassrum ska se ut.

Här följer en sammanställning av de viktigaste punkterna:

Storlek: Klassrum behöver vara tillräckligt stora för att minska trängsel och underlätta vid tillfälliga ommöbleringar i undervisningen. Även rörelsepauser behöver kunna tas av elever, utan att klassrummet upplevs som trångt. En vanlig storlek på svenska klassrum idag är 60 kvm.

Ventilation: Enligt Folkhälsomyndigheten bör uteluftsflödet vid stillasittande arbete i skollokaler vara minst 7 liter i sekunden och person + minst 0,35 liter i sekunden per kvadratmeter golvyta. Med en välfungerande ventilation uppfylls detta krav.

Belysning: En viktig faktor för belysningen är att ett klassrum behöver få rikligt med insläpp av naturligt ljus utifrån. En rapport av Folkhälsomyndigheten från 2017 pekar på att dagsljusbelysta skolmiljöer kan öka elevers prestation med 7–18 procent.

Ljudnivå: Ett klassrum behöver vara utformat så att ljud och buller minimeras. I utbildningslokaler är den rekommenderade medeljudsnivån på 30 dBA och den rekommenderade maximala ljudnivån på 45 dBA. Därför kan akustiktak och andra lösningar som dämpar ljudnivån vara ett klokt beslut.

Temperatur: Temperaturen i ett klassrum bör ligga inom ett komfortabelt intervall. Enligt Arbetsmiljöverket anses 20–24 grader vara lämpligt. Temperaturer som avviker från detta kan påverka koncentration och välbefinnande negativt för både elever och pedagoger.

Avgränsade ytor: Klassrummet bör vara utformat så att det är enkelt att skapa avgränsade ytor i lokalen, det underlättar i undervisningen och främjar arbetsron.

Lättstädat: Ett rent och fräscht klassrum är en förutsättning för en god arbetsmiljö. Därför behöver klassrummet vara utformat på ett sätt som inte försvårar städning och rengöring.

Skolmoduler – ett smart val

Att väja skolmoduler från Indus är inte bara en smart lösning när behovet av tillfälliga lokaler är ömmande. Våra skolmoduler är dessutom en trygg lösning för skolans arbetsmiljö.

Modulerna har god ventilation, ljus interiör, stora ljusinsläpp, goda akustikegenskaper och en väl genomtänkt planlösning. Indus skolmoduler skapar rum för alla olika lärandesituationer och undervisningssätt.

  • 61 m2 stora klassrum
  • Materialval av hög kvalitet
  • Lättstädade med skarvfria golv
  • Låg ljudnivå för bättre arbetsmiljö
  • Jämn och behaglig temperatur
  • Fjärrbevakad ventilation
Indus Sverige

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Öst

Ullevivägen 12
197 40 Bro

Indus Väst

Box 538
442 15 Kungälv

Indus Syd