Lista: 8 saker att tänka på när du väljer modul
12 december 2024
Vad behöver man tänka på när man hyr moduler? Att hyra moduler ska vara enkelt – och frågetecken är till för att rätas ut. Med denna lista får du konkreta förslag på saker att tänka på när det är dags att välja moduler för verksamheten.
Att bestämma sig för att hyra modulärt är en fantastisk lösning för att täcka lokalbehov. Du får flexibilitet, hög standard och blir en del av ett cirkulärt tänk som är klokt för både plånbok och planet.
Men med det beslutet dyker det säkerligen upp en del frågor. Vi vet av erfarenhet och egna undersökningar att offentliga upphandlingar av moduler kan upplevas svåra.
Vi själva tycker såklart att moduler är enkelt. Genom att ta del av denna lista över saker att tänka på när du väljer modul är vår förhoppning att du landar i samma slutsats som vi.
Vill du veta mer om vad det innebär att hyra moduler? Läs en ännu mer omfattande guide här.
1. Kapacitetsbehov och användningsområde
Fastställ hur många personer som ska vistas i lokalerna samtidigt och vilka aktiviteter som ska bedrivas. Detta påverkar antalet moduler och dess sammansättning för att möta dina specifika behov.
2. Miljöpolicy och klimatmål
Säkerställ att modulerna överensstämmer med organisationens miljöpolicy och klimatmål. Välj moduler som är välisolerade och kan utrustas med solceller för att minska energiförbrukningen och klimatpåverkan.
3. Uppvärmningssystem
Undersök modulernas uppvärmningssystem. Moduler med vattenburen värme kan anslutas till fjärrvärme, bergvärme eller värmepumpar, vilket ofta är mer kostnadseffektivt och miljövänligt än direktverkande el.
4. Efterlevnad av byggregler
Kontrollera att modulerna uppfyller Boverkets byggregler (BBR) avseende tillgänglighet, säkerhet och påverkan på omgivningen. Att uppfylla dessa krav är avgörande för att undvika framtida komplikationer.
5. Kravställning vid upphandling
Om modulerna ska användas inom offentlig förvaltning behöver du formulera tydliga och realistiska krav vid upphandlingen. Otydliga eller orealistiska krav kan leda till skräddarsydda lösningar som blir dyrare och tar längre tid att genomföra.
Tips! Här kan du läsa mer om vanliga utmaningar vid modulupphandlingar och hur du tacklar dem på bästa sätt.
6. Hållbarhet och energiförbrukning
Prioritera hållbara lösningar och låg energiförbrukning vid valet av modul. Moduler med hög energieffektivitet och möjlighet till förnybar energi bidrar till lägre driftskostnader och hjälper till att uppfylla hållbarhetsmål.
7. Involvera berörda parter
Säkerställ att alla relevanta intressenter, inklusive brukare och driftspersonal, är involverade i planerings- och upphandlingsprocessen. Detta minskar risken för missnöje och behov av senare justeringar.
8. Välj en erfaren leverantör
Välj en leverantör med gedigen erfarenhet som kan erbjuda stöd genom hela processen, från projektering till service. En pålitlig partner underlättar etableringen och säkerställer att modulen uppfyller dina krav.
Indus hjälper dig hela vägen
Vi på Indus är experter på allt som rör moduler. Vi har hyrt ut moduler i 50 år och vet vilka frågor och utmaningar som brukar kunna dyka upp inför att affären ska genomföras. Vi hjälper dig längs hela vägen – från första kontakt, via etablering och inflyttning till dess att du flyttar ut.
Vi hyr ut moduler för kontor, skola och förskola. Kontakta oss för att upptäcka hur Indus med enkelhet kan lösa ditt lokalbehov.
Indus Syd
Tel: 040-785 60
skane@indus.se