Fem spännande cirkulära idéer
24 mars 2025

Vi på Indus älskar allt som är cirkulärt. Vi har byggt vår affärsmodell på den principen och ser med glädje hur fler aktörer i samhället tar steg för att minska utsläppen och ta vara på de begränsade resurser som finns. Men vad menas egentligen med cirkulärt? Vi ger dig fem spännande exempel.
När en hyresgäst flyttar ut från våra moduler ser vi till att restaurera och fräscha upp modulerna så att de kan leva vidare hos nya kunder. Med flexibla lösningar kan våra moduler kombineras och nyttjas på ett sätt så att vi inte behöver bygga nytt gång på gång. Enkelheten ligger i affären.
Att de moduler vi hyr ut ska kunna ha en lång livslängd, oberoende av vem eller vilka som väljer att hyra dem är en självklarhet för oss. Det gör också att våra moduler blir cirkulära.
Hur bra koll har du på vad som kan räknas som cirkulärt? Här ger vi dig fem spännande exempel!
Modulära telefoner
Genom att bygga modulärt kan enskilda komponenter repareras och bytas ut med tiden, i stället för att hela produkten behöver kasseras. Det är ingen hemlighet att vi på Indus förespråkar det modulära, men du kanske inte hade koll på att tankesättet även har slagit igenom bland smartphones?
På marknaden finns nu märken som låter användaren byta ut och uppgradera enskilda komponenter för att förlänga telefonens livslängd. Smart, tycker vi!

Klädbibliotek
Än kanske inte genomslagskraften är bedövande – men grundtanke är både god och cirkulär. Genom att erbjuda kläder via uthyrning delas resurserna och behovet av att köpa nytt minskar. Varje enskilt plagg får en längre livslängd och nyttjas fler gånger innan de har tjänat sitt fulla syfte.
Biologiskt nedbrytbara produkter
Genom att tänka nytt och utmana traditionella produktionssätt har flera företag lyckats ställa om och börjat tillverka sina produkter med material som enkelt kan brytas ned av naturen när de tjänat sitt syfte.
Här finns gott om exempel, allt från konstläder och likkistor tillverkade av svampbaserade material till nedbrytbara matförpackningar gjorda av alger i stället för plast. Det gör att fler produktkategorier nu kan vara med i det cirkulära kretsloppet.
Återbruk i byggbranschen
Varje gång en byggnad ska rivas finns avfall som behöver hanteras. En del saker kan inte återvinnas, men under lång tid har saker som fönster, dörrar och installationer som hade kunnat fortsätta nyttjas på annat håll åkt med av bara farten.
Runt om i Sverige sker nu stora initiativ inom byggbranschen för att ändra på detta. Genom att samla dessa material i depåer efter en rivning kan de sedan återbrukas i nya projekt, så att behovet att helt nytillverkade komponenter minskar.
Låna från grannen
Det kan låta banalt vid första anblick, men faktum är att lån av verktyg och andra saker direkt från grannen räknas som cirkulärt. Detta har gott om app-utvecklare tagit fasta på. Genom att skapa digitala mötesplatser för grannskapet att låna och låna ut saker som slagborrar, barnstolar och annat minskar behovet av att köpa nytt.
Vill du hyra cirkulärt?
När du väljer Indus kan du vara trygg med att ditt val av lokal ger ringar på vattnet för fler än dig själv. Tack vare ett cirkulärt tänk kan våra moduler enkelt leva vidare hos andra kunder efter att hyresperioden är över. Genom att välja till solceller på taket blir även energiförbrukningen ännu mer hållbar.
Indus Syd
Tel: 040-785 60
skane@indus.se