Nyheter
Artikel i Borås Tidning om Lyckeskolan i Kinna
Detta är en artikel direkt hämtad från Borås Tidning skriven av Lars Wendt som besökte Lyckeskolans öppna hus som de anordnare 6 februari där alla var inbjudna till att se hur en dag på en högstadieskola kan se ut samt hur en skola byggd av moduler fungerar.
Vad tyckte de som besökte våra moduler? Läs nedan:
”Det har blivit väldigt fint och fräscht här”
Kinna Tisdag 20.20, uppdaterad Tisdag 20.20
Foto: Lars Wendt
Peter Richardson har en son som går i nian i den nya paviljongskolan. I går var han där med yngre sonen Simon, som går i sexan på Strömskolan. ”Här finns alla salar som behövs och det är väldigt fint”, säger han och får medhåll av Simon.
116 moduler ihopsatta i två huskroppar bildar den nya paviljongskolan i Kinna. Under tisdagskvällen var det öppet hus och omdömena var enbart positiva. ”Det låter ju lite spartanskt med baracker, men det har blivit väldigt fint och fräscht”, säger Peter Richardson som var där med sin son Simon.
Lärare, skolledning och en del elever visade runt och svarade på frågor från nyfikna föräldrar, blivande elever och andra intresserade som ville kika in i den nya provisoriska skolan.
På plats fanns också Anders Jacobsson, regionchef på Indus, som byggt skolan.
– Det här är den största skola vi byggt. Den är 3 200 kvadratmeter, ungefär en halv fotbollsplan, säger han.
De 116 modulerna har kommit i olika omgångar med 70 lastbilstransporter direkt från fabriken i småländska Sandsjöfors. Beräknad livslängd på lokalerna är omkring 30 år.– Kommunen har sagt att de behöver dem i tre-fyra år. De får stå här så länge de behövs, sedan flyttar vi dem till någon annan ort, säger Anders Jacobsson.
Bygget har gått i rask takt. Från att den första brädan sågades på fabriken till att skolan stod helt klar efter höstlovet tog det fyra månader.
Foto: Lars Wendt
Rektorn Morgan Andersson tycker att den nybyggda paviljongskolan blev bättre än han kunde föreställa sig. Bakom honom är den större delen där åttorna och niorna går.
Rektor Morgan Andersson berättar att de två byggnaderna mer eller mindre är specialbyggda utifrån skolans behov. Ledningen fick vara med och utforma hur de olika salarna skulle sitta ihop.
– Det har blivit bättre än jag kunde föreställa mig, och det har jag hört från många föräldrar och elever också. Det här är ju den finaste och fräschaste skolan i hela Marks kommun, även om den är temporär, säger han.
Han beskriver tiden efter att Lyckeskolan fick stängas på grund av fuktproblem som en jobbig resa för både personal och elever.
– Personalen har fått slita hårt, packa upp och ner samtidigt som man bedrivit den vanliga undervisningen. I höstas var den mest intensiva perioden med byggarbeten tätt inpå, säger Morgan Andersson.
Nu ser han fram emot att påbörja med utvecklingsarbetet. Till hösten tänker man starta både en idrotts- och en estetprofil.
På skolan går nu 230 elever, fördelade i två huvudbyggnader. I den ena, som ligger närmast Sahara, går sjuorna på övervåningen. I bottenplan finns slöjd- och tekniksalar, samt personalutrymmen, elevhälsa och administration. I den andra byggnaden går åttorna och niorna.
Den nya skolan ska byggas för omkring 600 elever och beräknas bli klar om cirka tre år.
– När vi får en ny skola kommer den säkert dra till sig många nya elever. Jag är inte rädd för att den nya skolan ska bli för stor, snarare tvärtom, säger Morgan Andersson.
Foto: Lars Wendt
Tim Andersson och Lukas Herfors, som går i sexan på Stommenskolan och Strömskolan ser fram emot att börja i paviljongskolan. ”Här är fräschare än i andra skolor”, säger de.
Indus Syd
Tel: 040-785 60
skane@indus.se